november 29, 2016 Tanja Hoebe

DNV GL scheepskeur voor Eaton XV300 en XP500

Zaltbommel, 29 november 2016 – Componenten en systemen die in de maritieme sector worden gebruikt, moeten voldoen aan hoge standaarden met betrekking tot veiligheid en betrouwbaarheid. Om die reden heeft Eaton zijn XV300 HMI/HMI-PLC’s en de XP500 industriële PC’s laten keuren door DNV GL – één van de drie belangrijkste classificatiebureaus voor schepen. Met de behaalde scheepskeur kan ook deze sector nu profiteren van onder meer de kenmerkende capacitieve multitouch technologie die in beide producten is toegepast. De componenten waren al goedgekeurd volgens de IEC en UL/CSA standaarden.

De maritieme wereld kent verschillende keurings- en classificeringsinstanties waarvan Lloyd’s Register, American Bureau of Shipping en DNV GL (een fusie tussen Det Norske Veritas en Germanischer Lloyd) de drie grootste zijn. Deze onafhankelijke organisaties voeren uiteenlopende keuringen uit en verklaren hiermee dat specifieke producten wel of niet geschikt zijn voor gebruik in de maritieme sector.

Zowel de HMI/HMI-PLC XV300 als de industriële PC’s uit de XP500 serie van Eaton zijn op basis van de bevindingen van DNV GL sinds kort voorzien van een scheepskeur en hiermee goedgekeurd voor toepassing in onder meer boegschroefbesturingen, verlichting, lieren en boegdeuren.

PCT technologie
Kenmerkend voor beide producten is de toepassing van de zogenaamde capacitieve multitouch technologie (PCT). Dit betekent dat gebruikers functietoetsen op het scherm met meer vingers van één hand of met beide handen kunnen bedienen. De uiterst nauwkeurige sensoren voorkomen onbedoelde commando’s.

Geurt van Bennekom, Product Manager bij Eaton: “Deze intuïtieve manier van bedienen ondersteunt het snel en foutloos werken met de betreffende machine. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk om in de traditionele singletouch modus te werken.”

XV300
Het XV300 ultramoderne paneel is toe te passen als HMI (human machine interface) of HMI-PLC met een ingebouwde PLC op basis van CoDeSys 2 of 3. Naast de moderne en intuïtieve bediening kenmerkt dit product zich tevens door een stijlvolle en moderne uitstraling. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het smalle schermframe, de beperkte diepte en de gedetailleerde weergave van schermpagina’s in heldere kleuren en zeer hoge resolutie (1024×600).

De geschiktheid voor zowel industriële als maritieme toepassingen hangt samen met het gebruik van glad, reflectiewerend en gehard glas gecombineerd met een naadloos en randloos front. De voorkant van het toestel heeft een IP65/Nema4X bescherming.

Tot slot zijn alle XV300 toestellen standaard uitgerust met Ethernet, USB (host en toestel), RS232, RS485 en CAN waarmee altijd het juiste protocol beschikbaar voor iedere toepassing. Voor het besturingssysteem is gekozen voor WEC7 (Windows Embedded Compact 7 Pro).

Industriële PC XP500
De panel-PC’s uit de XP500-serie met scheepskeur zijn beschikbaar in drie groottes (10,1”, 15,6” en 21,5”) en maken gebruik van het open besturingssysteem Windows Embedded Standard 7. Verder vallen ook deze producten op door een slanke vormgeving en beschikken over een niet-reflecterende glazen voorzijde die een moderne uitstraling benadrukt. Ten aanzien van de interfaces kan de gebruiker kiezen uit Ethernet 10/100/1000 Mbps, USB 3.0, RS232, RS485 en DVI-I.

De robuuste, krasbestendig voorzijde en het open device-concept van de paneel-pc’s maakt de componenten – naast toepassing in de scheepvaart – bij uitstek geschikt voor gebruik in bijna alle takken van industrie die zich bezighouden met machine – en fabrieksautomatisering.

ea4017-image-3

Over Eaton
Eaton’s Electrical Sector is een wereldleider met expertise in energiedistributie en -beveiliging, noodstroomvoorziening; besturing en automatisering; noodverlichting en beveiliging; gebouwgerelateerde oplossingen en bedradingssystemen; oplossingen voor zware en gevaarlijke omstandigheden; en engineering services. Via haar wereldwijd toepasbare oplossingen is Eaton in staat invulling te geven aan de meest kritische uitdagingen op het gebied van hedendaagse elektrische energietechniek. Eaton is een powermanagementbedrijf, dat in 2015 een omzet van $ 20,9 miljard boekte. Eaton biedt energie-efficiënte oplossingen die onze klanten helpen elektrische, hydraulische en mechanische energie efficiënter, veiliger en duurzamer te beheren. Eaton telt ongeveer 96.000 werknemers en verkoopt producten aan klanten in meer dan 175 landen. Ga voor meer informatie naar www.eaton.nl/electrical

Getagged: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Neem contact met ons op!