juli 22, 2014 NoX PR & Content

Wereldwijde handel betekent wereldwijde veiligheidsnormen

Rockwell Automation bundelt in drie nieuwe whitepapers visie op de nieuwe machineveiligheidsnormen

Rockwell Automation normes de sécurité

Capelle aan den IJssel, 22 juli 2014Rockwell Automation heeft drie whitepapers uitgebracht waarin dieper wordt ingegaan op de internationale norm IEC/ISO 17305, het samenvoegen van (EN) ISO 13849 en IEC 62061 en de nieuwe versie van (EN) ISO 14119. Alle whitepapers zijn gratis te downloaden en bieden systeemontwerpers, fabrikanten van blokkeerhulpmiddelen en veiligheidssystemen, werktuig/machineleveranciers en –producenten inzicht in de wereldwijde consequenties van de veranderingen. Sommige veranderingen zijn significant, andere minder. Hoe dan ook, verplichte literatuur voor iedereen die te maken heeft met deze normen.

Derek Jones, business development manager (functional safety engineer – TÜV Rheinland) bij Rockwell Automation zegt hierover:  “Het is frustrerend en tijdrovend om van verschillende landen allerlei normen te moeten vergelijken. Wereldwijde handel betekent wereldwijde normen. Het toegenomen gebruik van de ISO en IEC normen helpt hier zeker bij. In mijn geval zijn dit ook de eerste normen waar ik naar kijk om te bepalen wat een wereldwijde acceptabele oplossing is voor veiligheidsgerelateerde aspecten van machines. De nieuwe whitepapers zetten de belangrijkste veranderingen op een rij en leggen uit wat de gevolgen, kansen en bedreigingen zijn voor de sector.”

Nieuwe norm
Volgens de planning wordt de nieuwe norm IEC/ISO 17305 in 2016 gepubliceerd. Jones geeft aan dat in de tussentijd het verstandig is bekend te raken met de grondslag hiervan, de normen (EN) ISO 13849 en IEC 62061. “Organisaties die bekend zijn met deze twee normen zullen sneller uit de voeten kunnen met wat er in de nieuwe internationale norm komt te staan. Met het samenbrengen van de twee ontstaan er in principe geen significant nieuwe eisen. Het gaat vooral om meer verduidelijking en vereenvoudiging.” Een voorbeeld hiervan is de verschuiving van de relatief simpele aanpak van de categorieën in EN 954 naar de meer complexere aanpak met daarin PL (Performance Level) van (EN) ISO 13849 en SIL (Safety Integrity Level) van IEC 62061. Dit werd niet bepaald met wereldwijd gejuich ontvangen, maar de meeste mensen snappen dat dit soort aanpassingen nodig is. Het werk is echter nog niet af, daarom wordt er nu begonnen met het samenvoegen van (EN) ISO 13849 en IEC 62061.

De meest significante veranderingen in de reeks normen komen waarschijnlijk nog van de nieuwe versie van (EN) ISO 14119. Het onderkent en geeft bruikbare adviezen over het ontwerpen en selecteren van blokkeerhulpmiddelen met hedendaagse technologieën, inclusief het gebruik van complexe elektronische en programmeerbare technologie als RFID-codering. Jones en co-auteur David Reade, business development consultant (functional safety expert – TÜV Rheinland) bij Rockwell Automation, onderstrepen in de whitepaper ”Introductie van (EN) ISO 14119 Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen” dan ook dat de norm een veel voorkomend misverstand over blokkeerhulpmiddelen verduidelijkt. In sommige gevallen is het mogelijk dat systemen waar voorheen van werd gedacht dat ze zestig procent DC en PLd bereikten, in de toekomst maar van nul procent DC en PLc wordt uitgegaan. Dit probleem doet zich alleen voor bij blokkeerinrichtingen met eenvoudige in serie geschakelde spanningsvrije contacten.

De drie whitepapers zijn gratis te downloaden op http://www.marketing.rockwellautomation.com/safety/nl/whitepapers


Over Rockwell Automation
Rockwell Automation, Inc. (NYSE: ROK), ’s werelds grootste bedrijf gericht op industriële automatisering en informatie, maakt haar klanten productiever en de wereld duurzamer. Het hoofdkantoor is gevestigd in Milwaukee, Wisconsin. Rockwell Automation heeft meer dan 22.000 werknemers in dienst die klanten in meer dan 80 landen bedienen.
Contact
NoX PR & Content
Nelleke Braam
T +31 (0)76 888 0001
M +31 (0)6 192 903 19
nelleke@nox-pr.nl

Getagged: , , , , , ,

Contact

Neem contact met ons op!